Thursday, March 17, 2011

i'm the cupcake lover..

Salam semua..

Hari nie awe nak jadi chef sekejap.. tapi sebelum tu biar awe jadi host untuk talk show awe sendiri..

 Selamat datang ke rancangan yang di gemari ramai, tak lain x bukan


'Rancangan!! Apabila Dia Membuka Mulut...'
Hai semua.. hari nie awe nak kongsi sesuatu yang awe nie suka membuka mulut untuk makan la.. dan antara makanan yang menjadi pilihan awe ialah Qtie Cupcake..
 
:)
Alahai comelnya cup cake.. x sampai hati nak makan.. bile tgk jer dah keyang..
Geramnya.. kalo bleh frame kan dah lame awe framekan taw.. awe suke sgt cupcake yang perisa vanilla.. rase natural jer..

so awe nak tujukkan cara2 nak wat simple cup cake..


Bahan- bahannya:
2 1 / 4 cawan tepung gandum
1 1 / 3 cawan gula
3 sudu teh baking powder
1 / 2 sudu teh garam
1 / 2 cawan shortening(lemak sayuran)
1 cawan susu
1 sudu teh vanila
2 biji telur besar


Cara2 ialah:

  • Panaskan oven ke 350 darjah. Line cupcake periuk dengan kertas liners.


  • Campur tepung gandum, gula, baking powder, dan garam di dalam mangkuk besar. Tambah mentega, susu, dan vanili. Beat selama 1 minit pada kelajuan sederhana. Gosok sisi mangkuk dengan spatula.


  • Tambah telur ke campuran. Beat selama 1 minit pada kelajuan sederhana. Gosok mangkuk lagi. Memukul pada kelajuan tinggi selama 1 minit 30 saat hingga tercampur rata.


  • Sendok adonan ke dalam cupcake liners kertas sampai 1 / 2 hingga 2 / 3 penuh.


  • Panggang selama 20 hingga 25 minit atau hingga tusuk gigi yang terpasang di tengah keluar bersih.


  • Online 5 minit dalam periuk kemudian lepaskan dan tempat di rak kawat untuk sejuk sepenuhnya.


  • Setelah cupcakes sepenuhnya didinginkan, embun beku dengan resep kegemaran anda frosting atau menghiasi seperti yang anda inginkan.
 cupcakes_cutey

Cute_Cupcakes_by_Zelmiz.jpg image by LEEKOOK
Hah kan senang jer.. cube la..




nak free gift dari awe x.. tekan la pic kt bawah nie..




Photobucket

ok la.. tata from me..


Love,




7 comments:

  1. nakkkk...
    awe buatkan satu utk chii ye :D

    ReplyDelete
  2. awe ! nampak macam sedapppppp !!
    *lap air liur meleleh
    HAHAHA :D

    ReplyDelete
  3. cup cakes nampak sedap..

    p/s:yup saya nak header yang cantik macam 2..saya x ksh cmne pun janji ada gmbr sweet girl yg kat chat box 2..boleh?hehe

    ReplyDelete
  4. @chiinia kak punye sorang, nak wat sendiri.. jgn jeles.

    ReplyDelete
  5. @rina mohamedcover la skit.. malu nampak air liur tu..

    ReplyDelete
  6. saia pum suka cupcakes! kasilar skit :)

    ReplyDelete