Friday, March 18, 2011

Tutorial blockqoute.. *updated*

Salam semua..

di sebabkan ade permintaan dari cik muda sae yang bertanya mengenai blockqoute, awe nak wat la skit tuto tu..

so biar awe mulakan..

  • Dashboard => Design => Edit HTML =>Tick Expand Widget Templates .
  • tekan ctrl+f, cari code  h2 {  n code lain di bawahnya, kalo dah jumpe paste kod kat bwh nie slps code2 td..*make sure sebelum paste kod bwah nie, kod sebelum die adalah } *


.post blockquote {

background:url(URL gambar yang korang suka);

padding: 5px;

border: 3px solid #FFFFFF;

colour:#FFFFFF }


 *warna merah tu tukar la kalo nak tukar warna border.
*yg warna purple tu x yah usik pun x pe.

Die akan jadi macam nie...
h2{
;
;
;
;
}
.post blockquote {

background:url(URL gambar yang korang suka);

padding: 5px;

border: 3px solid #FFFFFF;

colour:#FFFFFF
}


Hah.. kalo dah save kalo preview pun mane leh tgk..
kalo nak taw jadi atw x, wat new post n gne blockqoute then preview.. korang tgk la sediri..
ok.. setakat nie dari awe..
tata..

Love,




4 comments:

  1. wah, nice tutorial, thx for sharing, huhu

    ReplyDelete
  2. mcm mana nak guna sis ? err =='

    ReplyDelete
  3. @alyaa (:awak cari code yang hijau tu dulu.. dah jumpe awk paste kod tu selepas kod hijau tu punya }..
    mcm ne ok x??

    ReplyDelete
  4. Tak boleh pun :(
    Bila saya preview, dia tulis "Invalid variable declaration in page skin: The skin variables could not be parsed as they are not well-formed."
    Tp kawan saya try boleh pulak.. kenapa nya ?
    Ini hanya untuk minima sahaja ya ?

    ReplyDelete